iCulture forum | iPhone, iPad,  iPod touch, Apple TV en iOS

iCulture forum | iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV en iOS (https://forum.iculture.nl/)
-   iPhone algemeen (https://forum.iculture.nl/f28/iphone/f32/iphone-algemeen/)
-   -   Gordijnsturing met Somfy motor en HomeKit (https://forum.iculture.nl/f28/iphone/f32/iphone-algemeen/188596-gordijnsturing-somfy-motor-homekit.html)

raverke95 21-02-20 21:19

Gordijnsturing met Somfy motor en HomeKit
 
Beste Apple liefhebbers,

Nu ik bijna alle toestellen van Apple bezit, is er slechts de kers nog op de taart te zetten: eea gaan automatiseren met HomeKit.
Ondanks dit al even bestaat, vind ik nauwelijks fora waar je (als beginner) hierover kan discussiëren. Hopelijk mag het in dit subforum?

Waar ik eigenlijk vrij dringend naar op zoek ben, is de manier om een Somfy motor type 5091 die straks mijn nieuwe gordijnen zal aansturen, te koppelen met HomeKit.
Het interieurbedrijf zal de gordijnen plaatsen met een "kale" motor. De sturing zou ik zelf moeten voorzien. Helaas geen idee welk "schakelkastje" ik kan monteren om die motor via HomeKit te bedienen.

Kunnen jullie me op weg helpen?
tnx
Gert

Blazez 28-02-20 22:40

Hmm, vermoedelijk zou je een eind kunen komen met iets als een home assistant of domoticz oplossing. Dat vraagt wel een aardige inzet, dat wel.

Ik kan je aanraden eens naar het forum van tweakers te gaan. Daar is een home automation (Duurzame Energie & Domotica) en een homekit topic.
Ik denk dat je daar je antwoord wel kan vinden.

raverke95 29-02-20 09:26

Ik heb er me in de loop van de week al in verdiept. ttz: ik heb me al gerealiseerd dat het enkel via home-assistant zou kunnen gaan.
Kijken of er een goede how-to te vinden is op bvb tweakers

Blazez 29-02-20 09:49

Home assistant installeren is niet zo lastig. ISO op een micro sd zetten en booten. al een keer gedaan op een RaspberryPi.
Vooral even doorzetten in het begin. En lekker mee spelen.
Daar is inderdaad genoeg informatie over te vinden inclusief howto’s.
En tweakers is idd een goede plek voor vragen.

Freeltd 02-03-20 17:28

Somfy werkt over IO control en dat is een aparte standaard. Velux werkt daar ook mee. Om deze te kunnen bedienen, heb je een aparte module nodig die je aan het internet koppelt. Een IO Control Unit die je van een aantal merken hebt en die ergens nog wel rond de €300 à €400 kosten.



Zelf heb ik een zonnewering en 3 veluxen die op IO homecontrol werken en ik ga het Velux Smart systeem aankopen. Met dit systeem zou ik ook andere toestellen kunnen bedienen die IO control hebben.


Als je bij Somfy zelf blijft, is het de Tahoma box die je erbij moet kopen.

raverke95 20-03-20 12:50

Nu met de Corona crisis ligt heel het gordijnenproject even in de kast.
Middels HomeBridge op de Raspberry Pi heb ik wel iets werkend in elkaar geknutseld. Ik zou het volgens deze how-to willen maken:https://www.npmjs.com/package/homebridge-somfy

Lijkt het op het eerste zicht prima te doen.

To be continued...


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 00:52.