iCulture forum | iPhone, iPad,  iPod touch, Apple TV en iOS

iCulture forum | iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV en iOS (https://forum.iculture.nl/)
-   iPhone algemeen (https://forum.iculture.nl/f28/iphone/f32/iphone-algemeen/)
-   -   legaal? (https://forum.iculture.nl/f28/iphone/f32/iphone-algemeen/59368-legaal.html)

tibo100 10-05-10 01:14

legaal?
 
goeieavond,

eerst en vooral mijn excuses mocht dit niet het juiste topic zijn.

Ik heb volgende vraag: Is het legaal om locked iphones te verkopen (die unlocked zijn door verkoper) maar nergens vermelden dat deze locked zijn geweest (in tegendeel, zelfs zeggen dat ze simlockvrij zijn)? Op het bijgeleverd papier staat er wel dat updaten op eigen risico is en dat je dit in geen geval mag doen maar nergens staat specifiek vermeld wat de gevolgen zijn en laat staan dat hij dus terug locked zou worden...

de verkopers vinden dat ze in hun recht zijn en dat ik had moeten vragen waarom ik geen update had mogen doen maar ik denk dat dit tegen de wet van de consument is en wou het even aan jullie vragen?

ps: de update gebeurde automatisch doordat cydia vastliep.


alvast bedankt voor jullie reacties!

mvg

Ravenge 10-05-10 07:43

Ik weet niet precies wat de legale consequenties zijn bij dit soort handel. Ik heb eigenlijk nog geen andere zaken gezien waar dit voorkomt in Nederland.

Dus je koopt een iPhone en deze telefoonboer Ďheftí softwarematig de simlock op, waarschijnlijk met unlocktools uit de jailbreak community.

Kun je meer vertellen oer de staat van deze telefoon? Of heb je zoals ik op je profiel zie, je iPhone al geupgrade naar firmware 3

mrmittens 10-05-10 12:15

Wettelijk gezien moet een verkocht product altijd beantwoorden aan de gegeven specificaties. Ik weet niet hoe het precies zit in Nederland, maar in BelgiŽ kan je voor het vredegerecht worden gedaagd.

evmw 10-05-10 12:21

Ik heb me dat soort verkopen ook wel eens afgevraagd, en dan met name vanwege het feit dat ik mij afvraag of het wel legaal is om die unlock te doen. Mijns inziens verbreek je daarmee de rechten van Apple, beetje dubieus dat het op die manier verkocht mag worden.

tibo100 10-05-10 12:24

Wel de iphone was nieuw en was simlockvrij gemaakt door de verkoper dus daar viel niets op aan te merken (buiten het feit dat ze mij niet expliciet hebben gezegd dat hij eigenlijk via at&t abonnement gekocht is geweest en dus simlock was). Zij hadden er cydia opgezet (omdat er een gps op stond), toen ik mijn iphone voor het eerst aansloot op pc en verbond met itunes crashte cydia en moest ik een herstel doen waardoor hij upgedate werd waardoor hij terug locked was. Ik vind het gewoon niet kunnen dat ze door omslachtige zinnen zoals: "update op eigen risico!" wouden aantonen dat deze dus terug locked zou zijn.

Rav3n 10-05-10 15:16

Jouw toestel werd dus EN unlocked EN gejailbreaked door de verkoper.
't Is niet wat Apple en de providers willen, maar het gebeurd. Natuurlijk gaat dit normaliter in samenspraak tussen koper/verkoper en krijg je tips, wat je wel en vooral niet mag/kunt mbt iTunes. Vorig jaar werden de toestellen niet anders verkocht, omdat er "officieel" geen simlockvrije toestellen in NL mochten worden verkocht.
Echter, ik heb zo mijn bedenkingen.

1.
De verkoper heeft hem unlocked om hem te gebruiken met iedere willekeurige provider. 't Zal geen legale unlock zijn van at&t, aangezien at&t een amerikaanse provider is. Het zal dus wss een in Amerika gekocht toestel zijn. Naar mijn mening blijft dit 2e hands toestel. Zeker als je hem NU in een Nederlandse winkel hebt gekocht als nieuw toestel.
Kijk naar Instellingen - Algemeen - Info op de iPhone. Noteer wat daar staat. Spit vervolgens het forum eens door. Zo kom je er zelf achter hoe oud je toestel is.

2.
Citaat:

Zij hadden er Cydia opgezet (omdat er een gps op stond) .....
Als ie dat zo vertelt heeft :confused:
- Iedere iPhone 3GS heeft gps, daarom is Cydia niet nodig.
- Dat Cydia er op stond betekent dat het toestel ook gejailbreaked was. Met gps bedoel je wss navigatie zoals TomTom. De navigatie kan op de Cydia-store gekocht zijn of er illegaal op gepompt zijn.

3.
Je zegt stellig: Hij was nieuw, daar is niets op aan te merken. Heb JIJ gezien, dat de verkoper hem uit een gesealde doos heeft gehaald? Heeft ie het toestel in jouw bijzijn unlocked, gejailbreaked en voorzien van navigatie.
Zo neen, dan weet je helemaal niks.
Het unlocken, jailbreaken en het erop zetten van jailbreakwaardige navigatie kost minimaal een half uur. Pin me niet vast op 5 minuten :)Het vorenstaande verbaast mij niet een beetje, omdat, als ik me niet vergis, officieel voor de Nederlandse markt bestemde -af fabriek- simlockvrije iPhones vanaf nov/dec 2010 in NL worden verkocht.

Daarom nogmaals: Ik kan me sterk vergissen, maar naar mijn mening heeft hij jou, in jouw onwetendheid, een in nieuw staat verkerend 2e hands toestel verkocht.

tibo100 10-05-10 15:49

Het toestel was wel degelijk nieuw hoor, zat nog plastieken bescherming rond iphone zelf en geen enkel krasje of tekenen van gebruik te bespeuren. Ik ben gewoon niet tevreden met de manier waarop, ik zal ze wat onder druk zetten.

Rav3n 10-05-10 17:06

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door tibo100 (Bericht 450088)
Het toestel was wel degelijk nieuw hoor, zat nog plastieken bescherming rond iphone zelf en geen enkel krasje of tekenen van gebruik te bespeuren. Ik ben gewoon niet tevreden met de manier waarop, ik zal ze wat onder druk zetten.

Ik bedoel een gesealde doos en niet het stukje beschermplastic dat rond de iphone zit. Dat stukje plastic heb ik ook bewaard en kan ik er zo weer om heen doen als ik hem wil verkopen.;)
Zo'n iphone kost geen kwartje en mss ben ik daardoor wel te kritisch en erg zuinig, maar aan mijn iphone (en zo zullen er meer zijn) vind je dan ook geen krasjes of gebruikssporen.

En een gelocked at&t toestel in een NL-winkel. Dat geloof ik dus echt niet?

tibo100 10-05-10 17:18

geen enkel krasje of gebruiksspoor. Het is in een belgische winkel gekocht (kleine zelfstandige). Ik ga een contact opnemen met test aankoop en zet er desnoods een advocaat op :)

Rav3n 11-05-10 15:04

Belgische winkel ...... ????
Da's helemaal vreemd.
In belgiŽ is koppelverkoop (bv toestel voor Ä x,- bij een bepaald abo van een bepaalde provider) altijd verboden geweest.
Of dit nu nog zo is, weet ik niet.
In ieder geval kon je in BelgiŽ, net als in ItaliŽ, altijd al simlockvrije toestellen kopen. Dus wat doet een gsimlock toestel in een belgische winkel ..... laat staan een amerikaans at&t-toestel :confused:


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 01:28.