iCulture forum | iPhone, iPad,  iPod touch, Apple TV en iOS

iCulture forum | iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV en iOS (https://forum.iculture.nl/)
-   Chat en geruchten (https://forum.iculture.nl/f80/iculture/f3/chat-geruchten/)
-   -   Zijn de hacks eigenlijk legaal? (https://forum.iculture.nl/f80/iculture/f3/chat-geruchten/7445-zijn-de-hacks-eigenlijk-legaal.html)

Dwevbob 14-02-08 23:55

Zijn de hacks eigenlijk legaal?
 
Op MacFreak.nl is op dit moment een discussie gaande over de vraag of de hacks van de iPhone (ZiPhone/iJailbreak) eigenlijk legaal zijn. Het Dev Team claimt op meerdere plekken dat hun oplossing legaal is (en dat die van Nate True niet legaal was), maar weet iemand hier meer van?

Ik hoop dat de specialisten hier er meer over kunnen vertellen.

Hapsnap 15-02-08 01:46

Zoals je zelf eigenlijk al aangeeft verschilt het per hack. Zo weet ik dat Geohot's hacks legaal zijn; ZiPhone is dit niet. (ZiPhone bevat een ramdisk image waar copyright op zit).

sjowol 15-02-08 01:56

het is jouw iPhone, jouw hardware dus, in nederland maakt het dus alle hacks legaal, aangezien jij gewoon gratis aangeboden software gebruikt op jouw bezit.
eventueel kunnen ze je dan het illegaal gebruik van die image aanrekenen en je pakken onder heling natuurlijk maar het hacken van (jouw eigen bezit) iphone is volledig legaal

Grample 15-02-08 02:03

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door sjowol (Bericht 64627)
Het hacken van (jouw eigen bezit) iphone is volledig legaal

Inderdaad. Ik denk dat het meer belangrijker is dat je 9 van 10 keer geen garantie meer hebt, welke unlock methode je ook gebruikt.

RRPhantom 15-02-08 08:03

Ik denk dat het legaal is, tenzij je het tegen betaling doet en voor de doorverkoop.

birger 15-02-08 09:44

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door RRPhantom (Bericht 64663)
Ik denk dat het legaal is, tenzij je het tegen betaling doet en voor de doorverkoop.

... wat nu net wel veel voorkomt denk ik.
Zonder die mensen die zich bezig houden met hacken, unlocken en doorverkopen, zouden er heelwat minder mensen in contact gekomen zijn met de iPhone.
Iedereen zou er nog steeds één willen, maar wie koopt nu een iPhone waarmee je niks kan doen, als ie niet gehacked is ?

Martijn Snels 15-02-08 10:51

In Nederland is het legaal om hacks toe te passen op je gekochten apparatuur mits deze eigendom is van je mits je hiermee geen auteursrechtelijke schendingen wil doen wat gebeurt bij bijvoorbeeld het modden van een Xbox.
Apple MOET hier in Nederland garantie verlenen indien je iPhone kapot gaat zodra ze hem hier gaan verkopen.

vriesfde 15-02-08 22:17

Ik lees/vat onder hacken ook de mogelijkheid om je IMEI nr. te veranderen;
Is het veranderen van een IMEI nummer legaal in NL. Kon hier niet zo snel iets op vinden, behalve dan een aangekondigd initiatief van Donner in 2005.
In UK is dit in ieder geval strafbaar.

Dwevbob 15-02-08 22:48

Inderdaad lijkt het veranderen van het IMEI-nummer sowieso illegaal.

Verder vraag ik me ook af of het zelf veranderen legaal is, aangezien je de iPhone koopt met een EULA (End User License Agreement) waar nog wel het e.e.a. staat over het aanpassen via software.

Misschien dat iemand een link weet naar een verklaring over het legale gedeelte van het Dev Team? Ik heb alleen een verklaring gezien van het Dev Team dat de release van Nate True niet illegaal was, maar nergens waarom hun versie legaal is (ik neem aan dat het betekent dat er open source voor de oplossing gebruikt wordt en dat er niets in software waar copyright op zit veranderd wordt.

En natuurlijk bedankt voor de reacties tot nu toe, mocht iemand links over dit onderwerp hebben dan houd ik me natuurlijk aanbevolen.


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 18:36.