Ga terug   iPhone, iPod touch, iPad en Apple TV forum > Wiki - Begrippen
Wachtwoord vergeten? Registreren!
Registreer FAQ Ledenlijst Kalender Zoeken Berichten van vandaag Markeer forums als gelezen

Standaard

Steve JobsSteven Paul Jobs (24 februari 1955) is medeoprichter (samen met Ronald Wayne en Steve Wozniak) en huidig topman van Apple Computer (tegenwoordig Apple Inc.). Hoewel hij een symbolisch salaris van $1 per jaar verdient, is hij met aandeleninkomsten van $646,6 miljoen (2006) de bestbetaalde directeur in de VS.

Jobs wordt beschouwd als pionier van de computerindustrie. Nadat hij bij Xerox op het Palo Alto Research Center (PARC) een demonstratie zag van de grafische interface met vensters en muis, nam hij deze interface op in de Apple Lisa, die erg duur was en slecht verkocht en vrij snel opgevolgd werd door de Macintosh. Hij is verder ook de drijvende kracht geweest achter de ontwikkeling van Mac OS X.

In 1985 verliet hij Apple, nadat de Raad van Bestuur hem verbood nog een leidinggevende functie te bekleden in het bedrijf. Hij werd opgevolgd door John Sculley, die hij zelf bij Apple had binnengehaald, en startte NeXT Computer. Net als Apple bracht NeXT gesloten hardware op de markt, maar het op BSD gebaseerde NeXTSTEP-besturingssysteem was zijn tijd ver vooruit.

Jobs werd in de zomer van 1997 interim-CEO van Apple, nadat Sculley's opvolger Gil Amelio was ontslagen. Later werd hij definitief benoemd tot CEO van Apple met een loon van $1. Vanzelfsprekend zorgde hij ervoor dat zijn oude bedrijf NeXT een plaatsje vond binnen Apple. Na zijn terugkeer haalde hij flink de bezem door het bedrijf. Dit had met name gevolg voor het management, maar Jobs schrapte ook een groot aantal projecten waaronder de PDA Apple Newton en stopte het verstrekken van licenties op Mac-software aan fabrikanten van klooncomputers.

Jobs staat bekend om zijn eigen smaak, en om zijn bemoeienis met de kleinste details van een product, tot en met de verpakking van het kleinste onderdeel. Door zijn ondergeschikten wordt zijn bemoeienis en overtuigingskracht wel eens als reality distortion field omschreven. Mede door zijn aparte kledingstijl - Jobs draagt ook bij chique gelegenheden doorgaans een spijkerbroek en een zwarte coltrui - staat hij vaak in de Amerikaanse zakenbladen, zoals Forbes en Businessweek.

Hij onderging in augustus 2004 een operatie waarbij een tumor in zijn alvleesklier werd verwijderd. Hij had een zeer zeldzame vorm van deze tumor en kon worden genezen zonder chemotherapie of bestraling te ondergaan. In september 2004 ging hij weer aan het werk.

Jobs is tevens CEO en eigenaar van Pixar Animation Studios (bekend van de films Toy Story en Finding Nemo). Hij kocht Pixar (oorspronkelijk de animatie-divisie van Lucasfilm) voor circa 10 miljoen dollar. Eind januari werd er een akkoord bereikt tussen de Pixar-studios en The Walt Disney Company over een overname van Pixar en zo ontstond het toekomstbeeld dat Jobs spoedig de Raad van Commissarissen van Disney zal betreden.

Steve Jobs kwam in februari 2007 met het idee om een Wiki-achtig systeem dat constant kan worden gepdatet te ontwikkelen specifiek voor schoolgebruik, waardoor boeken niet langer nodig zijn in de klas. Dit systeem heet iTunes U - de U staat voor University (Nederlands: Universiteit) - en is te bereiken via de Apple iTunes Store in iTunes. Hij is van mening dat digitale schoolboeken veel actueler en boeiender zijn dan het traditionele lesmateriaal. Hij hoopt dat een aantal grote Amerikaanse denkers daaraan willen meewerken.

Een bijzondere eigenschap van Jobs is de manier waarop hij de nieuwste ontwikkelingen binnen het Apple-concern bekend maakt. Dit doet hij tijdens zijn keynote-speeches, de zogenaamde Stevenotes, die hij geeft op conferenties zoals de Apple Expo, MacWorld Expo en de Worlwide Developers Conference. Tijdens deze speeches weet Jobs zijn publiek op geheel eigen wijze te boeien. Doorgaans sluit hij af door het podium te verlaten en weer terug te komen met zijn beroemde uitspraak "One more thing...", waarna hij een nieuw product lanceert. Onder andere de MacBook Pro (de eerste Intel-gebaseerde computer van Apple), de iPod met videofunctie en de iTunes Wi-Fi Store zijn als "One More Thing" gentroduceerd.

Bron: WikiPedia
Contributors: iCulture, sjowol
Created by sjowol, 03-11-07 at 21:09
Last edited by iCulture, 09-04-10 at 22:27
0 Comments, 6.352 Views
Advertentie
Advertentie Gesponsorde links (verdwijnt na registratie)

Pagetools
Zoek in deze page


Regels voor berichten
You may not create new articles
You may not edit articles
You may not protect articles

You may not post comments
Je mag geen bijlagen versturen
You may not edit your comments

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 15:19.