Ga terug   iPhone, iPod touch, iPad en Apple TV forum > Wiki - Begrippen
Wachtwoord vergeten? Registreren!
Registreer FAQ Ledenlijst Kalender Zoeken Berichten van vandaag Markeer forums als gelezen

Standaard

Wi-Fi

Wi-Fi (Wireless Fidelity)

Inhoudsopgave


[top]Wat is Wi-Fi?

Wi-Fi is een technologie waarmee het mogelijk is op korte afstand draadloos gegevens te versturen. Vanwege deze korte afstand is het ideaal voor gebruik thuis of op het kantoor: het is niet langer nodig een internetkabel aan te leggen tussen je computer en de meterkast. Hierdoor kun je bijvoorbeeld met een laptop in de tuin internetten.

Voorlopig wordt Wi-Fi voornamelijk gebruikt naast een ADSL- of kabelverbinding; alleen voor het laatste stukje van de meterkast naar je computer. Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via Wi-Fi wanneer je met uw laptop of pda op stap bent en je bijvoorbeeld op het vliegveld of in het restaurant draadloos wilt internetten. Hiervoor heb je doorgaans wel een apart abonnement nodig, maar je kunt ook per keer betalen via een kraskaart of een mobiele telefoon bijvoorbeeld. Het aantal plaatsen waar u draadloos kunt internetten, wordt continu uitgebreid.

[top]Wat betekent Wi-Fi?

Wi-Fi wordt ook wel WLAN genoemd (Wireless-Local Area Network). De naam Wi-Fi is gerelateerd aan de bekende term Hi-Fi uit de audiowereld, hetgeen staat voor High Fidelity. Met de techniek wordt data draadloos op de 2.4 GHz-frequentie verzonden. Het signaal is digitaal en wordt gecodeerd volgens het IEEE 802.11-protocol. Dat is een internationale norm voor het versturen van digitale gegevens door de lucht. Van deze standaard bestaan verschillende varianten:
  • 802.11b werkt in de 2,4 GHz-band en de bandbreedte is 11 Mbps;
  • 802.11a werkt in de 5 GHz-band en de bandbreedte kan oplopen tot 54 Mbps;
  • 802.11g is de opvolger van 802.11b en werkt in de 2,4 GHz-band, de bandbreedte is 54 Mbps. De producten die gebruikmaken van 802.11g zijn compatibel met 802.11b en kunnen met beide standaarden overweg;
  • 802.11n werkt in de 2,4 en de 5 GHz-band. De 802.11n standaard is nog niet af. In 2006 is een kladversie gepubliceerd en de verwachting was dat begin 2007 de standaard definitief zou zijn. Echter, door het grote aantal commentaren die zijn ingediend op de kladstandaard, zal de definitieve versie waarschijnlijk niet klaar zijn voor 2008. De bandbreedte is minimaal 100 Mbps, maar er zijn ontwerpen voor snelheden van 540 Mbps; oftewel 10 keer sneller dan 802.11g. Er zijn tegenwoordig al bepaalde types: RangeMAX, Mimo, enz. De firma Linksys, onderdeel van Cisco Systems heeft de eerste netwerkapparatuur die de kladstandaard ondersteunt in mei 2006 op de markt gebracht (onder de naam IEEE 802.11n draft).

[top]Wat zijn de verschillen tussen de varianten?

Die hebben vooral betrekking op de snelheden. 802.11b is met maximaal 11 megabit per seconde de langzaamste variant; 80211g haalt maximaal 54 megabit per seconde, alhoewel in de praktijk deze snelheid niet boven de 30 megabit uitkomt.

[top]Wat kan ik met Wi-Fi?

Zoals eerder genoemd is n van de meest gebruikte toepassingen voor Wi-Fi het draadloze thuisnetwerk. Bij de meeste ADSL-abonnementen kunt u tegenwoordig kiezen voor een wireless-modem, zodat het niet langer noodzakelijk is bekabeling aan te leggen tussen je computer en de meterkast. Dit is met name een groot voordeel wanneer je meerdere computers heeft aangesloten op het internet, of wanneer je regelmatig op uw iPhone wilt internetten.

[top]Wat heeft Wi-Fi met de iPhone te maken?

De iPhone is standaard voorzien van een 802.11b/g Wi-Fi module, zodat je binnenshuis en buitenshuis verbinding kunt maken met draadloze netwerken. In veel landen waar de iPhone wordt verkocht, krijgen gebruikers gratis toegang tot een landelijk dekkend Wi-Fi-netwerk, bijvoorbeeld The Cloud in Engeland en T-Mobile Hotspots in Duitsland. Dit is bedoeld als goedmakertje voor de trage snelheid van EDGE.

Bron: een aantal onderwerpen op deze pagina zijn afkomstig uit Wikipedia

Contributors: iCulture, sjowol
Created by sjowol, 3 November 2007 at 18:15
Last edited by iCulture, 9 April 2010 at 01:28
Last comment by tibeauke23 on 3 November 2013 at 21:15
58 Comments, 57.059 Views
Advertentie
Advertentie Gesponsorde links (verdwijnt na registratie)

Pagetools
Zoek in deze page


Regels voor berichten
You may not create new articles
You may not edit articles
You may not protect articles

You may not post comments
Je mag geen bijlagen versturen
You may not edit your comments

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 04:18.