Ga terug   iPhone, iPod touch, iPad en Apple TV forum > Wiki - Begrippen
Wachtwoord vergeten? Registreren!
Registreer FAQ Ledenlijst Kalender Zoeken Berichten van vandaag Markeer forums als gelezen

Standaard

Firmware

[top]Wat is een firmware?

Firmware is ingebouwde besturingssoftware in hardware. Hardware zijn elektronische apparaten. Apparaten die firmware hebben zijn o.a televisies, wasmachines, dvd-spelers, videokaarten, stoplichten en telefoons. Firmware wordt vaak speciaal geschreven voor het aansturen van n apparaat. De mogelijkheid om een firmware te kunnen updaten hangt van het apparaat af.

[top]Firmware op de iPhone

Op de iPhone zijn twee firmware's actief: iPhone OS of OS X iPhone en Baseband. Zowel iPhone OS als de Baseband hebben beide een eigen versienummer. Beide firmware's worden gepdate onder een nieuw versienummer van iPhone OS.

[top]iPhone OS of OS X iPhone

Het besturingssysteem vormt de basis waarop andere applicaties uitgevoerd kunnen worden, zoals de meegeleverde applicaties: Mail.app e-mailclient en Safari.app webbrowser.

[top]Baseband

De Baseband verzorgd de telefoon- en netwerkfunctionaliteit van de iPhone.

[top]Bepalen welke firmware versie er op een iPhone actief is> daar staat bij versie je firmware versie

[top]Firmware op de iPhone Herstellen

Om de firmware op de iPhone te herstellen lees: Recovery mode en DFU. De herstelbestanden die je hierbij nodig hebt vind je hieronder.

[top]Herstel-bestanden voor verschillende firmware-versies


[top]Firmware voor 1e generatie iPhone 2G:

[top]Firmware voor 2e generatie iPhone 3G:

[top]Firmware voor 3e generatie iPhone 3GS:

[top]Firmware voor 4e generatie iPhone 4:

[top]Firmware voor iPad:

[top]Firmware voor iPad 2:[top]Firmware voor iPod touch 2e generatie:

[top]Firmware voor iPod touch 3e generatie:

[top]Firmware voor iPod touch 4e generatie:

[top]Firmware voor Apple TV 2e generatie:

[top]Changelog

 • 1.0: verschenen bij de lancering op 29 juni 2007.
 • 1.0.1: verschenen op 30 juli 2007, bevat oplossing voor vijf beveiligingsproblemen.
 • 1.0.2: verschenen op 21 augustus 2007, bevat verbeterde Wi-Fi-snelheid en verbeterd headset-volume.


 • 1.1.1: verschenen op 27 september 2007, directe toegang tot iTunes Wi-Fi Music Store, meer functionaliteit voor de homeknop, activatie van TV Out, beveiligingslekken gedicht, ondersteuning voor landschapsformaat in e-mail.


 • 1.1.2: verschenen op 9 november 2007 bij de lancering van de iPhone in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Biedt een oplossing voor de zogenaamde TIFF Exploit, die werd gebruikt om de iPhone te unlocken. Ook bevat deze versie internationale taalinstellingen.
  • Handmatig te jailbreaken met OSX en te unlocken met AnySim op Windows maar dan wel via een omweg door te downgraden en daarna weer te upgraden.


 • 1.1.3: Verschenen op 15 januari 2008 op de jaarlijkse Macworld, bevat een verbeterde Google Maps (met GPS-achtige functie en een mogelijkheid om map- en sattelietbeeld tegelijk te tonen), de mogelijkheid om door middel van Web Clips snelkoppelingen naar websites te maken, en de mogelijkheid om de springboard iconen aan te passen.
 • 1.1.4: Verscheen op 26 februari 2008 en bevat diverse kleine verbeteringen, onder andere meer ruimte linksboven in het scherm voor de naam van de mobiele operator en een verbeterde frame-rate voor de camera.
 • 2.0: Verscheen op 11 juli 2008. Belangrijkste verbetering is ondersteuning voor Microsoft Exchange ActiveSync, ondersteuning voor push e-mail, certificaten en identiteiten, WPA2/802.1x, het opslaan van foto's van de webbrowser en verbeterde beveiligingsmaatregelen. Tevens ondersteuning voor Cisco IPsec VPN, toestelconfiguratie, wissen op afstand, mogelijkheid om PowerPoint-bijlagen in e-mailberichten te openen, lokaal opslaan van webapplicaties, ouderlijk toezicht en mogelijkheid om contacten te doorzoeken. Een andere belangrijke toevoeging is de App Store, waar je officile applicaties van derden kunt kopen, die met de iPhone SDK zijn gemaakt.
 • 2.0.1: Verscheen op 5 augstus 2008. Belangrijkste verbetering zijn: volgens sommige gebruikers zijn de backups nu veel sneller, volgens anderen is er geen verschil. Het bladeren door contactpersonen is sneller geworden. De vertraging bij het intypen van SMS-berichten is verholpen. Het T-Mobile-logo verschijnt nu compleet in beeld (voorheen werd dit als T-Mo getoond). Bij het verplaatsen van iconen op je startscherm kun je nu meerdere paginas overslaan en meteen naar de gewenste pagina bewegen, waar je het icoon loslaat. De unlock bij iPhones met firmware 2.0 blijft intact. Je kunt dus na de update gewoon met je eigen simkaart blijven bellen.
 • 2.0.2: Verscheen op 18 augustus 2008. Bug fix release.
 • 2.1: Verscheen op 12 september 2008. Nieuwe veranderingen in deze firmware zijn: Minder fouten bij het bellen vanaf de iPhone en minder verbroken verbindingen; De batterij gaat aanzienlijk langer mee voor de meeste gebruikers; Het maken van reservekopien in iTunes verloopt aanzienlijk sneller; Verbeterde betrouwbaarheid van e-mail, met name bij het ophalen van e-mail bij het ophalen van POP- en Exchange-accounts; Snellere installatie van programmas van derden; Oplossingen voor het vastlopen en crashen van software als er veel programmas van derden zijn genstalleerd; Verbeteringen in het ontvangen en versturen van sms-berichten; Sneller laden en doorzoeken van contactgegevens; Nauwkeurigere weergave van de sterkte van het 3G-signaal; De waarschuwing bij binnenkomende sms-berichten kan tot tweemaal toe worden herhaald; Mogelijkheid om gegevens te wissen als tienmaal een foute toegangscode wordt ingevoerd; Aanmaken van Genius-afspeellijsten.
 • 2.2: Verscheen op 21 november 2008. Deze nieuwe versie van het iPhone OS bevat de volgende vernieuwingen voor Google Maps: Ondersteuning voor straatweergave (Street View, beperkt beschikbaar in Europa, niet aanwezig op de iPod touch); Wandelroutes plannen; Locaties uitwisselen via e-mail; Adressen tonen bij geplaatste pushpins; Info over openbaar vervoer; De volgende verbeteringen zijn aangetroffen:Verbeterde opmaak van HTML e-mail in landscape-mode; Altijd zichtbaar Google-zoekveld in Safari, naast de adresbalk; Verbeterde stabiliteit en performance van Safari; App Store-links werken nu ook in Mobile Safari; Waardering geven zodra je een applicatie probeert te wissen; Podcasts in de App Store, waarbij je vanaf de iPhone direct nieuwe afleveringen kunt downloaden; Ondersteuning voor (Japanse) Emoji-iconen; Beveiligingsverbeteringen; Verbeterde geluidskwaliteit bij Visual Voicemail-berichten; Op de homebutton drukken vanuit elk ander homescreen brengt je naar het eerste homescreen; Minder fouten en afgebroken gesprekken tijdens het bellen; Autocorrectie uitschakelen!
 • 2.2.1: Verscheen op 27 januari 2009. De stabiliteit van Safari is verbeterd. Oplossing voor een probleem waarbij sommige afbeeldingen die vanuit Mail niet werden bewaard niet correct werden weergegeven in de bewaarde fotos. Oplossing voor een probleem waarbij sommige Apple Lossless-audiobestanden (ALAC) met onderbrekingen werden afgespeeld.
 • 3.0.0: Verscheen op 17 juni 2009. Deze firmware is tegelijk uitgekomen voor de 2G, 3G en de 3GS. Het bevat o.a. een breedbeeld toetsenbord in alle applicaties, spotlight search, en een ingebouwde voicerecorder.
 • 3.0.1: Verscheen op 31 juli 2009. Deze mini-update maakt(e) de SMS-hack onmogelijk.
 • 3.1: Verscheen op 9 september 2009. Nieuw zijn 1. Springboard Bij het verplaatsen van iconen op je springboard zie je ze niet alleen wiebelen, maar je voelt ze ook trillen.2. Stembediening Na het vasthouden van de homeknop gedurende een paar seconden verschijnt de functie Stembediening (Voice Control). Dit werkt in 3.1 ook via een Bluetooth headset. Stembediening is alleen beschikbaar op de iPhone 3GS. 3. MMS-berichten Niet zo interessant voor Nederlandse gebruikers, maar voor AT&T-klanten is het mooi dat ze de MMS-functie weer standaard in de interface zien. Het werkt alleen nog niet. 4. Agenda Bij een reminder voor een afspraak, verschijnt er een pop-up in beeld. Daar staat vanaf nu ook de locatie in. 5. Videos Bij het bijknippen van videos kun je ook de originele, niet-bewerkte versie bewaren. Er is daarom een Save as-functie aanwezig, zodat je meerdere varianten van dezelfde bijgeknipte video kunt maken: een lange variant om op YouTube te zetten en een kort fragment om via e-mail te versturen, bijvoorbeeld. Dit geldt alleen voor de iPhone 3GS, omdat alleen die een videofunctie heeft. 6. Telefoon Kopiren en plakken van telefoonnummers wordt mogelijk. De iPhone zet daarbij alfanumerieke telefoonnummers (bijv. 0800-BELPIZZA) om naar cijfers.
 • 3.1.2: Verscheen op 8 oktober 2009. Deze update bevat oplossingen voor problemen en verbeteringen, waaronder: Oplossing voor een sporadisch optredend probleem waarbij de iPhone niet uit de sluimerstand kan worden gehaald. Oplossing voor een periodiek optredend probleem waarbij voorzieningen van het mobieletelefoonnetwerk kunnen uitvallen en pas weer werken als de iPhone opnieuw is opgestart. Oplossing voor een probleem dat er soms toe kan leiden dat een programma bij het streamen van video vastloopt.
 • 3.1.3: Verscheen op 2 februari 2010. Deze update bevat oplossingen voor problemen en verbeteringen, waaronder: Nauwkeuriger weergave van batterijniveau op de iPhone 3GS; Oplossing voor problemen waarbij applicaties van derden niet starten; Bug opgelost waardoor applicaties crashen bij gebruik van het Japanse Kana-toetsenbord.
 • 4.0: Verscheen op 21 juni 2010. Deze nieuwe versie brengt veel nieuwe functies naar de iPhone, waaronder multitasking, folders en wallpapers. De update is bedoeld voor alle toestellen, behalve de eerste generatie iPhone en de de eerste generatie iPod touch. Meer dan 60 beveiligingsproblemen zijn verholpen in het mobiele besturingssysteem, zo blijkt uit een vrijgegeven supportdocument. Het merendeel (50) van de opgeloste problemen heeft betrekking op WebKit, de achterliggende engine van de mobiele Safari-browser.
  Een van de andere problemen leidde tot rechtstreekse toegang tot de fotobibliotheek van de gebruiker, waardoor de locatie van de gebruiker zonder expliciete toestemming achterhaald kon worden. Apple verhelpt dit probleem in iOS 4 door de introductie van een Application Sandbox. Ook werd een viertal problemen met het imageIO-framework verholpen, waarbij gemanipuleerde afbeeldingsbestanden (BMP, TIFF of JPEG) tot een beveiligingslek hadden kunnen leiden.iOS 4 verhelpt tevens een aantal foutjes in het Passcode Lock-systeem, een probleem met de Voorkeuren-applicatie en een aantal foutjes in de softwarecomponenten CFNetwork, LibSystem en libxml waardoor ongeoorloofd code uitgevoerd kon worden.
 • 4.0.1: Verscheen op 15 juli 2010. Deze update bevat de patch waarmee de mobiele signaalsterkte nauwkeuriger wordt weergegeven. Door deze update zou volgens Apple ook het veelbesproken antenne probleem opgelost moeten zijn, waarbij het aantal streepjes sterk afneemt als je de iPhone op een bepaalde manier vasthoudt.
 • 4.0.2: Verscheen 11 augustus 2010. Deze update lost het risico van de PDF Exploit op, waardoor ook gebruikers zonder jailbreak een risico liepen.
 • 4.1: Verscheen 8 september 2010. Nieuw in deze firmware zijn Game Center welke Apples sociale gamesnetwerkis, High Dynamic Range-fotografie (HDR), HD-videos uploaden. Ook heeft Apple in iOS 4.1 een aantal bugs opgelost, zoals problemen met de nabijheidssensor en de Bluetooth-verbinding.
 • 4.2.1: Verscheen 22 november 2010. De nieuwe functies zijn oa AirPlay en AirPrint. Speciaal voor de iPad komen ook functies als multitasking, folders, unified inbox en Game Center beschikbaar. Niet alle functies zullen op alle toestellen beschikbaar zijn. Zo is multitasking niet aanwezig op de iPhone 3G. Vooral de iPad-gebruikers zullen erop vooruit gaan, omdat zij van iOS 3.2.1 meteen de sprong naar 4.2.1 maken en functies als multitasking, Game Center en folders krijgen. Gebruikers van een iPhone 4, iPad en de vierde generatie iPod touch kunnen na de update ook gratis gebruik maken van de Find My iPhone, iPad of iPod touch functie.
 • 4.3: Verscheen 9 maart 2011. Nieuw is o.a. Personal Hotspot, iTunes Home Sharing en de mogelijkheid om de functie van de iPad Side Switch te bepalen. Ook beschikt deze firmware over AirPlay-verbeteringen en het nieuwe Nitro JavaScript engine, waardoor JavaScript in Safari een stuk sneller laadt.
 • 4.3.1: Verscheen 25 maart 2011. Het is een zogenaamde bugfix-update, die verschillende problemen in iOS 4.3 op zou moeten lossen. Volgens Apple zou de update verschillende problemen verhelpen, waaronder problemen met de graphics op de vierde generatie iPod touch. Ook worden problemen genoemd die betrekking hebben op het activeren van en verbinden met mobiele netwerken. Mogelijk verwijst dit naar de problemen met bepaalde Vodafone-simkaarten, die iOS-apparaten lieten crashen. Daarnaast zou de batterij langer mee gaan, omdat onder firmware 4.3 er klachten waren dat de batterij snel leeg liep.
 • 4.3.2: Verscheen 14 april 2011. De update lost problemen met FaceTime en de verbinding met 3G-netwerken op. Bovendien zijn nieuwe beveiligingsmaatregelen genomen.
 • 4.3.3: Verscheen 4 mei 2011. De update bevat onder andere de volgende wijzigingen in de crowd-sourced iOS-locatiedatabase: De cache is verkleind. De cache wordt niet langer opgenomen in de iTunes-reservekopie. De cache wordt volledig verwijderd als Locatievoorzieningen wordt uitgeschakeld.


Contributors: WDS001, iScorpio, iCulture, Spree
Created by Spree, 23-10-07 at 11:47
Last edited by , 01-10-12 at 22:24
Last comment by jackals on 01-07-11 at 00:13
332 Comments, 430.435 Views
Advertentie
Advertentie Gesponsorde links (verdwijnt na registratie)

Pagetools
Zoek in deze page


Regels voor berichten
You may not create new articles
You may not edit articles
You may not protect articles

You may not post comments
Je mag geen bijlagen versturen
You may not edit your comments

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 02:17.