Garantie

Garantie discussie in Overige providers BelgiŽ forum; ( verdwijnt na registratie ) Citaat: Oorspronkelijk geplaatst door rschilders Is dat ook een simlock vrije iohone dan? 100% ;-) Draait inmiddels perfect met mijn KPN abonnement...Ga terug   iPhone, iPod touch, iPad en Apple TV forum > Bellen en internet > Providers BelgiŽ > Overige providers BelgiŽ
Wachtwoord vergeten? Registreren!
Registreer FAQ Ledenlijst Kalender Zoeken Berichten van vandaag Markeer forums als gelezen

Reageren

 

Discussietools Weergave
  #21  
Oud 14 June 2009, 17:41
» iPhone 5 16GB (Zwart) [FW: 7.0.2]  [Jailbreak: Nee]
» iPad 3 Wi-Fi 16GB (Zwart) [FW: 7.0.2]  [Jailbreak: Nee]
» Windows
 
Geregistreerd: 8 April 2008
Locatie: Appingedam
Berichten: 36
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rschilders Bekijk bericht
Is dat ook een simlock vrije iohone dan?
100% ;-) Draait inmiddels perfect met mijn KPN abonnement
Gesponsorde links
Advertentie
Advertentie

  #22  
Oud 27 August 2009, 07:56
» Ik heb geen iPhone  
» Mac OS X
 
Geregistreerd: 26 July 2009
Berichten: 1
Standaard

Wet betreffende de bescherming van de consumenten bij verkoop van consumptiegoederen van 01/09/2004 (Belgische Staatsblad 21/09/2004).
Vanaf 1 januari 2005 heeft de consument het recht om gedurende 2 jaar voor elk gebrek in een gekochte zaak, de herstelling en/of de vervanging van het verkochte product te vragen aan de handelaar bij wie hij het product kocht.
VANAF WANNEER IS DEZE WET TOEPASSELIJK ?
Deze wet is toepasselijk voor de verkopen vanaf 01/01/2005. Terzake telt het moment van de koop en dus niet het moment van de levering. Met de koop wordt bedoeld het ogenblik waarop koper en verkoper het eens zijn geworden over de zaak en de prijs (bvb. bij de ondertekening van de bestelbon).
DE VERPLICHTINGEN VAN DE VERKOPER
De verkoper heeft de plicht om een zaak te leveren die precies overeenkomt met hetgeen in de koopovereenkomst is bepaald. Aldus heeft de verkoper de wettelijke verplichting om een conforme zaak te leveren.
De conformiteit van het geleverde goed wordt vermoed wanneer :
de gekochte zaak in overeenstemming is met de beschrijving die de verkoper eraan heeft gegeven en de verkochte zaak de eigenschappen beschikt van de goederen die de verkoper aan de consument als model heeft getoond (bvb. het toonzaalmodel of het model zoals afgebeeld in een brochure);

het gekochte goed geschikt is voor elk bijzonder door de consument gewenst gebruik. Hiermee wordt dus niet het gebruik bedoeld dat door de verkoper of door de fabrikant wordt voorgesteld. Er wordt rekening gehouden met hetgeen de consument aan de verkoper als gewenst gebruik heeft medegedeeld voor zover dit bijzonder gebruik ook door de verkoper werd aanvaard (bvb. een beeldscherm zowel dienstig als computermonitor en als videobewakingseenheid en als T.V. toestel);

het gekochte goed geschikt is voor het gebruik waartoe goederen van dezelfde soort gewoonlijk dienen (bvb. rolschaatsen dienstig om op straat mee te rolschaatsen);

de gekochte zaak de kwaliteit en de prestaties biedt die voor goederen van dezelfde soort normaal zijn en die de consument redelijker wijze mag verwachten, gelet op de aard van het goed en op de eventuele door de verkoper, de producent of diens vertegenwoordiger publiekelijk gedane mededeling over de bijzondere kenmerken ervan, namelijk bij de reclame en de etikettering.
De verkoper heeft pas aan zijn verplichtingen voldaan voor zover deze 4 voorwaarden allen samen vervuld zijn. Maar zelfs voor zover deze voorwaarden vervuld zijn, kan de koper alsnog weerleggen dat de gekochte zaak niet conform is.
OP WELK OGENLIK MOET HET GEBREK BESTAAN ?
Het gebrek moet bestaan op het ogenblik van de levering. Natuurlijk is het zeer goed mogelijk dat u het gebrek niet heeft kunnen vaststellen op het ogenblik van de levering. Daarom wordt er vermoed dat het gebrek bestond op het ogenblik van de levering wanneer het zich voordoet binnen de 6 maand vanaf de levering. Wanneer u dus een elektrisch toestel koopt en het functioneert niet meer na 4 maanden, wordt er vermoed dat de oorzaak van het niet functioneren reeds bestond op het ogenblik van de levering. Maar dit vermoeden is weerlegbaar. Wanneer de verkoper bvb. een val van het toestel kan aantonen, zou de waarborg vervallen. De verkoper heeft evenwel de bewijslast van deze exceptie. Hiermee wordt bedoeld dat de verkoper het bewijs dient te leveren van de externe oorzaak. Wanneer een gebrek in een verkochte zaak zich voordoet binnen de 6 maanden na de aankoop, is het derhalve de verkoper die dient te bewijzen dat de oorzaak van het gebrek niet bestond op het ogenblik van de koop.
UITZONDERINGEN
- de verkoper is niet aansprakelijk voor de verkochte koopwaar wanneer de koper op de hoogte was van het gebrek bij de aankoop van het goed. Voor zover de verkoper dit inroept, draagt hij hiervan de bewijslast;
- de verkoper is niet verantwoordelijk voor een gebrek in het goed te wijten aan de materialen die de koper heeft aangereikt.
TERMIJN
De verkoper kan aansprakelijk gesteld worden voor het gebrek in de verkochte zaak dat bestaat op het ogenlik van de levering van de goederen. Wanneer het gebrek zicht voordoet binnen de 6 maanden, wordt er vermoed dat het gebrek reeds bestond op het ogenblik van de levering (zie hoger). Maar ook nadien, het weze het binnen een wettelijke garantietermijn van 2 jaar, geldt de aansprakelijkheid van de verkoper. Deze garantietermijn wordt opgeschort gedurende de herstelling of de vervanging van het goed en gedurende de onderhandeling tussen verkoper en koper. Met betrekking tot tweedehandsgoederen mag deze termijn wordt ingekort tot 1 jaar.
VOOR WELKE GOEDEREN
De wet geldt voor de verkoop van elk lichamelijk roerend goed, dus voor al hetgeen tastbaar en zichtbaar is. Aldus is de wet ook toepasselijk op voedingsmiddelen.
VERKOOP TUSSEN WELKE PERSONEN
Deze wet is niet toepasselijk voor verkoop tussen particulieren onderling.
Deze wet is ook niet toepasselijk voor verkoop aan handelaars.
Deze wet is enkel toepasselijk voor de verkoop van een handelaar aan een particulier. Let wel, voor zover een handelaar van een andere handelaar iets koopt, kan de wet toch toepasselijk zijn voor zover het gekochte goed dienstig is voor privť-gebruik.

WAT KAN DE CONSUMENT EISEN WANNEER ER EEN GEBREK IS IN DE CONFORMITEIT VAN DE KOOPWAAR
De consument heeft zelf de keuze tussen :
- de kosteloze herstelling eisen;
- de kosteloze vervanging eisen;
- een passende prijsvermindering eisen;
- de ontbinding eisen van de overeenkomst;
en daarnaast en bovenop kan hij zelfs schadevergoeding eisen.
De verkoper kan geen vergoeding eisen voor het gebruik dat de consument ondertussen van het gekochte goed heeft gemaakt. dit werd bevestigd in een arrest van het hof van Justitie, zaak C.-404/06 17 april 2008-06-05. (zie Juristenkrant 11 juni 2008 pagina twee en www.curia-europa.eu).
de kosteloze herstelling of de kosteloze vervanging verschaft de verkoper het recht niet niet om een vergoeding te vragen voor de kosten verbonden aan de vervanging of de herstelling zoals bijvoorbeeld de kosten voor verzending, lonen en materiaal.meer informatie over het keuzerecht van de consument
DE RECHTEN VAN DE VERKOPER
De verkoper kan de verweermiddelen aanhalen op grond van de termen van de wet zoals deze in deze bijdrage werden uitgelegd. Verder kan de verkoper zich wenden tot zijn leverancier middels een vordering in regres tegen de aansprakelijke persoon.
DE COMMERCIEEL GEBODEN GARANTIE
De wetgever heeft terecht vastgesteld dat deze commerciŽle garantie eigenlijk geen waarborg uitmaken maar in feite een beperking van de aansprakelijkheid. De koopwet heeft daarom ook de commerciŽle of conventionele garantie geregeld. Deze garantie dient te verwijzen naar de wettelijke waarborgen en dient aldus duidelijk aan te tonen dat de commerciŽle garantie bovenop de wettelijke garantie wordt geboden waarbij dus op zeer duidelijke wijze wordt vermeld dat hoe dan ook de wettelijke garantie blijft voortbestaan. De wet voorziet verder dat de garantiebepaling in een duidelijke mensentaal dient opgesteld, waarbij een aantal verplichte vermeldingen dienen weergegeven.
DWINGEND KARAKTER
Van deze wet mag niet worden afgeweken middels een andersluidend geschrift, contract of afspraak voor zover deze afwijking de rechten van de mens beperkt of uitsluit.
Maar afspraken kunnen wel gemaakt worde vanaf het ogenblik dat de consument het gebrek ontdekt heeft en ter kennis gebracht heeft aan de verkoper. Op dat ogenblik zijn de partijen vrij om een dading af te sluiten.
Anderzijds mag de verkoper of de producent de waarborg wel uitbreiden. een commerciŽle garantie van bijvoorbeeld twee jaar die waarborg biedt voor elk gebrek dat zich binnen de twee jaar manifesteert, stelt de consument vrij van zijn verplichting het bewijs te leveren dat gebrek bij de levering aanwezig was.
Reageren


Er zijn 1 actieve gebruikers die momenteel deze discussie bekijken (0 leden en 1 gasten)

 
Discussietools
Weergave

Soortgelijke discussies

Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Garantie tbouhil Archief 1 3 August 2010 17:25
Garantie AtesYurek iPhone algemeen 6 7 March 2010 11:25
Garantie nu. joppe Mobistar 0 14 September 2009 20:10
Garantie? MrBrightside iPhone algemeen 2 7 August 2009 10:13
Garantie?! joppe iPhone algemeen 11 10 February 2009 16:01

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Trackbacks are Aan
Pingbacks are Aan
Refbacks are UitAlle tijden zijn GMT +2. Het is nu 12:50.